In het spel ‘Gorcums Dobbelen’ kun je speciale combinaties van dobbelstenen werpen om zo punten te scoren. Hoe deze combinaties zijn ontstaan, staat hieronder beschreven. Scoreblaadjes op? Met deze pdf kun je zelf nieuwe scoreblaadjes printen.

Geheim van Gorcum

Het “Geheim van Gorcum” is een worpcombinatie waarbij het draait om de mysterieuze Blauwe Toren, die ooit in Gorinchem heeft gestaan en tussen 1460 en 1465 gebouwd werd door Karel de Stoute. Van de toren zelf is niets meer te zien in Gorinchem. Men kent de toren voornamelijk van plaatjes en tekeningen zoals de tekening van de in Gorinchem geboren kunstenaar Jacob van der Ulft uit 1578. De Blauwe Toren was een vreemd uitziend rond kasteel (heel anders dan andere kastelen uit die tijd) met huisjes erop. De naam Blauwe Toren duidde op de kleur van de Toren. De buitenzijde van de toren was bekleed met Arjuin, een vochtwerende Blauwe Hardsteen. Hierdoor leek de toren blauw. Uit oude kaarten kan afgeleid worden dat het kasteel waarschijnlijk heeft gestaan op Bolwerk 6 in de buurt van de Duveltjesgracht. (Bron: Werkgroep vesting Gorinchem) Ondanks dat archeologen in november 2016 delen van een stadsmuur (die onderdeel bleken te zijn van het complex de Blauwe Toren) hebben opgegraven, blijft de toren een raadsel waar prachtige verhalen om te bedenken zijn.

Rondje Wallen

De worpcombinatie “Rondje wallen” staat voor het mooiste wandelingetje (4,4 km) van Gorinchem. Een prachtige wandeling over de stadswallen van Gorinchem. Een heerlijke wandeling om in je eentje of met meerderen te maken, om lekker uit te waaien langs de Merwede, te ontsnappen aan het drukke leven en te genieten van al het natuurschoon wat Gorinchem te bieden heeft. Tijdens het rondje wallen kom je langs de iconen die bij deze dobbelstenencombinatie horen: 2 molens: Molen de Hoop en Molen ‘Nooit Volmaakt’, Dalempoort en de Bliek (staat voor de Lingehaven, de Merwede, de zalmvisser die naast de Dalempoort staat en al het andere wat met Gorinchem met het water verbindt)

Blik op de Stad

Mocht je tijdens je wandeling in Gorinchem bij de Dalempoort komen, kan je hier onderdoor lopen. Je komt dan uit bij de “Woelse Waard”, weer een prachtig stukje natuurschoon vlak bij de stad. Wanneer je de Woelse Waard doorloopt en je kijkt terug over je schouder naar de stad zie je deze dobbelsteenworp: De Vesting, Grote Toren, Dalempoort en Molen ‘De Hoop’  of te wel:  Blik op de stad.

Torenklim of Stadspoorten

Bij de worp Torenklim of Stadpoorten heb je de keuze of om 3 Grote Torens of 3 Stadspoorten te gooien. Torenklim: De 3 Grote Torens van deze worpcombinatie staan voor de Torenklim die je in Gorinchem kan maken. Een heel avontuur waarbij je maar liefst 256 natuurstenen treden moet beklimmen. Maar waarbij je uiteindelijk beloond wordt met een prachtig uitzicht over Gorinchem en omstreken. Stadspoorten: De stadspoorten binnen deze worpcombinatie staan voor de 4 oude stadspoorten van Gorinchem  (Kanselpoort, Arkelpoort, Dalempoort en de Waterpoort) die aan de vestingwallen hebben gestaan en waarvan er nog eentje in Gorinchem te zien is: de Dalempoort. Het is aan jou om binnen deze worp er 3 van de 4 poorten bij elkaar te gooien.