De bouw van de toren zou zijn begonnen in de tijd dat de heren Van Arkel Gorinchem stichtten in 1212 en was toen lager. In 1361 zou de toren door zwaar onweer ingestort zijn en daarna herbouwd. Pas in 1517 bereikte de toren zijn (huidige) hoogste punt.

Foto: Sjanie van den Dool

De Grote toren kenmerkt zich door een, voor Nederland, uniek klokkenspel.
Het carillon uit bestaat uit 47 klokken met een totaalgewicht van bijna 11.000 kilo. De meeste carillons hangen in een open toren. In de toren hangen twee grote klokken hangen (1481 en 1625). Zij hebben eeuwenlang het leven in Gorinchem begeleid; bij brand, dijkdoorbraak en pest.

De Grote Toren wordt in de volksmond ‘Sint Janstoren’ genoemd omdat de kerk die ertegenaan stond op 22 april 1263 gewijd werd aan Sint Martinus of Sint-Johannes. Dit gebouw is in 1844 afgebroken. Het huidige kerkgebouw werd in 1851 in gebruik genomen.

Als je goed kijkt zie je in de grote toren een klik zitten. De Grote Toren (67 meter hoog) begon al tijdens de bouw te verzakken, omdat hij op een gedempte sloot is gebouwd. Dit heeft de bouwmeester laten corrigeren, waardoor er een knik in de toren zit.

In de voet van de toren is het herdenkings- en bezinningscentrum ‘In de Toren’ gevestigd. Deze ontmoetingsruimte is ontstaan uit de behoefte om zinloos geweld in de samenleving te bestrijden. In de Toren is op vaste tijden in de week open voor ieder. In de toren bevindt zich het kunstwerk “De Lichttrechter” van Corrie van de Vendel.

(Bron: MooiGorinchem.nl)

Foto: Mariëlle de Valk

Activiteiten rond de Grote toren

Torenklim:

De toren is te beklimmen op elke zaterdag  van mei tm september om 13.00 en 15.00. Buiten de reguliere klimtijden op zaterdag kun je bij VVV Gorinchem een persoonlijke afspraak maken.
https://mooigorinchem.nl/nl/event/torenklimmen-0

Bezinningscentrum in de Grote toren en kunstwerk “ de Trechter”:

U kunt het bezinningscentrum in de Grote toren en het kunstwerk “ de Trechter” iedere zaterdag bekijken van 3.00 tot 17.00 uur; en iedere tweede zondag van de maand (culturele route) van 13.00 tot 17.00 uur. Bron: http://www.indetoren.nl/agenda.html