Standbeeld Hendrick Hamel. Foto: Bert-Jan de Wagenaar

Hendrick Hamel (1630-1692) was een Nederlandse zeevaarder uit Gorinchem.

Hij is vooral bekend geworden door zijn reisverslag (Journael), dat in Europa tijdenlang de enige bron van informatie was over Korea. Hij was daardoor heel bekend in Korea en werd er zelfs geëerd, in Nederland was hij bijna vergeten.

In 1650 trad Hendrick in dienst van de VOC als busschieter. In 1653 stapte hij in Batavia aan boord van het jacht de Sperwer. Hij was toen al opgeklommen tot boekhouder. Eindbestemming van de Sperwer was de Nederlandse handelspost Deshima, bij Nagasaki in Japan. Onderweg zou het schip een nieuwe gouverneur naar Formosa (tegenwoordig Taiwan) brengen.

Na dagen van aanhoudende storm werd het schip de Sperwer uit zijn koers geslagen. Op 15 augustus sloeg het kapot op de rotsen voor een toen nog onbekend eiland. Later bleek dit Quelpaerts-eiland te zijn, het huidige Jeju. Van de 64 opvarenden overleefden 36 de schipbreuk, onder wie Hendrick Hamel.

De overlevenden van het schip de Sperwer werden door soldaten gevangen genomen en naar de gouverneur van het eiland gebracht. De Koreaanse koning stuurde de Nederlander Jan Jansz. Weltevree naar Jeju om met de schipbreukelingen te praten. Weltevree was afkomstig uit De Rijp en al eerder in Korea terechtgekomen. Lange tijd gebeurde er niets. Een poging tot ontsnappen mislukte. Eind mei kregen de overlevenden van de schipbreuk bericht dat ze naar het hof van de koning in Seoul gebracht zouden worden.

Eenmaal bij de koning aangekomen, werden ze bij zijn lijfwacht ingedeeld. In maart 1656 werden de mannen overgebracht naar een stad met een fort, bij het huidige Gangjin. Ze verbleven daar zeven jaar. In 1663 werden de nog 22 overlevenden vanwege een hongersnood over drie steden verspreid. Hamel kwam met vier maten terecht bij het huidige Yeosu, waar hij drie jaar later met zeven anderen wist te ontsnappen naar Nagasaki. Hendrick Hamel zou zijn oude dag in Gorinchem hebben doorgebracht en daar zijn overleden in 1692.

(Bron: Hendrick Hamel Museum)

Foto: Neeltje Groot
Foto: Bert-Jan de Wagenaar

Activiteiten

Hendrick Hamel Museum

In het Hendrick Hamel Museum kun je uitgebreid kennismaken met deze zeventiende-eeuwse zeeheld en de wereld waarin hij leefde. Het Hendrick Hamel Museum is gevestigd in het Hamelhuis, dat gebouwd is op de geboortegrond van Hamel. Het historisch verhaal van deze Gorcumse zeeheld komt hier op een spannende manier tot leven http://www.hendrickhamelmuseum.nl

Hamelwandeling

Hendrick Hamel was de 17e eeuwse zeeheld die als eerste Europeaan Korea ‘ontdekte’. En hij kwam uit Gorinchem! Met de Hamelwandeling kom je langs gedenkwaardige monumenten uit zijn tijd: de 17e eeuw. De wandeling brengt je ook bij het standbeeld van Hamel in Gorinchem én natuurlijk de plaats waar ooit zijn geboortehuis stond. Deze stadswandeling is voor € 2,50 te koop bij de VVV te Groenmarkt 8. https://mooigorinchem.nl/nl/locatie/hamelwandeling

Hendrick Hamel Lunch

http://www.hendrickhamelmuseum.nl/arrangementen/