Molen De Hoop

De Hoop (Dalemwal) is in 1764 gebouwd. Deze stellingmolen staat op de stadswal aan de Boven-Merwede en is vanaf het water goed te zien. Het duurde meer dan 100 jaar voordat de molen een naam kreeg. Pas in 1879 gaf de toen nieuwe eigenaar A.J. van de Water het de naam De Hoop. In 1900 werd er een gasmotor in de molen geplaatst om ook bij windstilte te kunnen malen. De molen was echter steeds minder in bedrijf en raakte in verval. In 1941 is een actie gestart om beide molens – De Hoop en Nooit Volmaakt – voor het nageslacht te bewaren. Met succes; in 1942 zijn beide molens weer in bedrijf genomen. Maar in 1944 werden dichtbij vliegtuigbommen afgeworpen en scheurde De Hoop. Sindsdien heeft de molen problemen met vochtdoorslag. In 1965 is De Hoop gerestaureerd en van 1993 tot 1995 nogmaals. De molen heeft twee maalstoelen en een mengketel, allemaal windgedreven. Soms draait de molen in het weekeinde en is dan tijdens openingstijden te bezichtigen.

Op dezelfde locatie als molen “ de Hoop” (op het 8e bastion van de Gorcumse vesting) bevinden zich ook de kanonnen Dalembolwerk. Ze hadden een bereik van maar liefst 2.000 meter en konden net Woudrichem bestrijken. De kanonnen werden vanuit kleine kruitmagazijnen voorzien van kardoezen: afgepaste katoenen zakjes met kruit. De kardoezen werden gemaakt in het laboratorium met kruit dat in het grote kruitmagazijn was opgeslagen en in houten vaatjes vervoerd.

(bron: mooigorinchem.nl)

Dit kanon werd ingevoerd in 1874 en werd toen “snelvuur” kanon genoemd, vanwege dat men met dit achterlaad kanon sneller kon laden, dan met de oude voorladers, waardoor men sneller achter elkaar kon schieten.  In 1918 waren deze kanonnen eigenlijk afgeschaft, maar stonden nog als oefenkanonnen op de Gorinchemse vestingwal.

(bron: vestinggorinchem.wordpress.com)

Foto: Bert-Jan de Wagenaar

Molen Nooit Volmaakt

Nooit Volmaakt is een ronde stenen stellingmolen op een van de bastions in de vesting. Deze korenmolen werd in 1718 gebouwd op de plaats waar het jaar ervoor een molen door storm was verwoest. Later is de molen verhoogd en van een stelling voorzien. De molen is in 1996/1997. Sindsdien is de molen weer in bedrijf voor het malen van granen. Elke zaterdag is de molen(winkel) geopend van 10-17 uur. In de molenwinkel kun je terecht voor de allerlekkerste en vertrouwde graan- en meelproducten, molenbrood en (verse) streekproducten.

(bron: mooigorinchem.nl)

Activiteiten rond de molens

Bezichtiging molen de Hoop (Dalemwal 3):

De molen is soms op zaterdagochtend of zondagmiddag open. https://www.simav.nl/de-hoop/

Bezichtiging molen nooit volmaakt (Bagijnenwal 38): De molen is iedere zaterdag geopend van 10 tot 5 uur. Dan wordt er graan, meel en molenbrood verkocht. https://www.simav.nl/nooit-volmaakt/

Rondje wallen (4,4 km 1u): Loop in eigen tempo een rondje over de prachtige stadswallen langs de Dalempoort en de molens van Gorinchem en geniet van het prachtige uitzicht over de Merwede.

Fietsroute: Molenfietsroute.De Route Oost (48 km) gaat van Leerdam via Nieuwland, Arkel, Noordeloos, Hoornaar en Giessenburg naar Gorinchem en langs Vuren, Heukelum en Oosterwijk weer terug naar Leerdam. In Gorinchem kom je langs maar liefst vier Gorcumse molens! Route Oost en Midden zijn gratis af te halen bij de VVV Gorinchem, Groenmarkt 8 (of downloaden simav.nl) https://mooigorinchem.nl/nl/locatie/molenfietsroute