© Cor de Kock

Het spel “Gorcums Dobbelen” is onderdeel van DutchDice. Het spel is bedacht door Neeltje en Bart Groot uit Gorinchem. Het idee voor het spel kwam een jaar geleden op hun pad, toen Neeltje op school gevraagd werd een afscheidscadeautje te bedenken voor een jongetje dat ging emigreren naar Australië.
In eerste instantie richtten zij zich op “Hollands Dobbelen”, maar het spel werd al snel doorontwikkeld naar “Gorcums Dobbelen”.  Het bleek een weg vol hobbels en leermomenten te zijn, maar uiteindelijk met een prachtig eindresultaat.

Het spel is geïnspireerd op het bekende dobbelspel Yahtzee, maar dan met Gorcumse iconen zoals Grote Toren, Vesting, Dalempoort, Molen de Hoop, de Bliek en de Blauwe Toren èn een Hendrick Hamel + Hugo de Groot kaart voor een strategische wending.
Het spel is zo bedacht, dat het ook om te zetten is naar andere steden en/of gebruikt kan worden voor (maatwerk) relatiegeschenken voor de zakelijke markt.

In de pers

Op 19 november 2018 verscheen het volgende artikel van Laura van Horik over ons in AD Rivierenland:

Nieuw spel: al dobbelend op ontdekking langs de iconen van Gorinchem

Het lijkt op Yahtzee, maar dan net even anders. Het nieuwe spel Gorcums Dobbelen ligt sinds zaterdag in de winkels.

Ongeveer een jaar geleden emigreerde een jongen uit de klas van de dochter van Neeltje Groot-Schamp naar Australië. Wat geef je zo iemand nu als afscheidscadeau, vroeg ze zich af. Na wat te hebben nagedacht, wist ze het: een soort Yahtzee, maar dan in Hollandse stijl.

Met dit idee werd het spel Gorcums Dobbelen geboren. Neeltje en haar man Bart, beiden Gorcumers, merkten namelijk dat er veel vraag is naar souvenirs uit hun woonplaats. Toch zijn die er volgens hen amper. Niet wetende of het echt tot iets zou leiden, dompelden de twee zich onder in de wereld van Yahtzee. Zo begon het experimenteren met Gorcumse icoontjes.

,,We zochten alles uit: hoe we aan dobbelstenen zouden kunnen komen, hoe we ze konden laten bedrukken met kenmerken van Gorinchem en welke stappen we hiervoor allemaal moesten zetten. Dat bleek niet zo makkelijk. Vooral in het begin moesten we veel investeren. Toch gingen we door en werd het een soort uit de hand gelopen hobby.”

Bliek, toren en vesting

Heel wat uren uitzoeken en oneindig veel tests van vrienden later, maakten Gorcums Dobbelen elke keer iets beter.

,,Met hun kritische blik kwamen we telkens een stapje verder. Daarbij hebben we ontzettend veel hulp uit de omgeving gekregen. Zo is het echt iets lokaals geworden”, zegt Neeltje. ,,Op de dobbelstenen kun je onder andere een bliek, de grote toren en de vesting vinden. Dit hebben we samen met het scoreblok en een meertalige handleiding in een blik verpakt. Dat vonden we lekker Nederlands. Tijdens het spel maak je een ontdekkingstocht door Gorinchem.”

Net als bij Yahtzee, is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten scoort. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het Geheim van Gorcum gooien, waarbij het draait om de Blauwe Toren die ooit in Gorinchem stond.

Rondje Wallen

Of misschien ga je eerst voor de combinatie Rondje Wallen, waarbij je de twee molens, Dalempoort en de Bliek moet zien te gooien. En wat dacht je van de Torenklim/Stadspoorten? Werp met de dobbelstenen drie grote torens of stadspoorten. Allemaal combinaties die een uitdaging vormen.

Hoewel de focus op Gorcums Dobbelen ligt, hebben Bart en Neeltje er nog een spel naast ontworpen: Hollands Dobbelen. Hierbij ga je het land door met behulp van Guusje en Gijs. Het is hetzelfde idee als Gorcums Dobbelen, maar dan met Hollandse iconen.

Beleven

Inmiddels is de eerste partij van deze spellen binnen en wordt er hard aan de website gewerkt. ,,Op de website willen we uitleg geven bij de iconen en deze verbinden aan activiteiten die in de stad te doen zijn, zoals de toren beklimmen of de Hamelroute. Zo kun je het spel écht beleven. Achter elk icoon zit een eigen verhaal over de geschiedenis van Gorinchem”, vertelt Neeltje. Hoewel het koppel niet wist of hun spel zou lopen, hebben ze al heel wat reserveringen binnen van mensen die willen Gorcums Dobbelen.

,,Er is veel interesse, dus dat is ontzettend leuk. Wie weet dat we het ook nog eens voor andere steden gaan doen, of als relatiegeschenk voor bedrijven. We hebben ons tussendoor zeker afgevraagd waar we aan begonnen waren, maar het ligt nu eindelijk in de winkel. We zijn heel blij met het eindresultaat”, aldus Neeltje.

Gorcums Dobbelen is te koop voor 9,95 euro in vijf winkels in de stad en op de website gorcumsdobbelen.nl.


Op 24 november 2018 verscheen de volgende column van Roy Grünewald in AD Rivierenland over ons spel:

‘Yes, this is a typical Gorcum invention of Neeltje. Let’s play’

Souvenirs en relatiegeschenken zijn vaak prullaria in de categorie goedbedoelde rotzooi. Maar als het gaat om grote belangen kun je er beter goed over nadenken wat je iemand cadeau doet. Ik schrijf dit, omdat burgemeester Melissant op handelsmissie naar Korea gaat. Een van de doelstellingen is om Koreanen massaal te bewegen om hiero Holland Hamel City te bezoeken. Dus ontmoetingen met hotemetoten.

Maar, wat neem je dan voor ze mee? Iets waardoor ze ons nooit meer zullen vergeten en wat vooral ook niet te duur is, want Gorcumers bin zunig. Ik dacht even mee, nam een kijkje in de souvenirshop van het VVV-kantoor en ontdekte een keur aan kansloze zooi. Van vingerhoedjes (wie gebruikt die dingen nog?), bonbons met afbeeldingen van Gorcumse gebouwen (wat onthou je als je de Dalempoort hebt doorgeslikt) tot de cd Gorcum in muziek (sorry, welke Koreaan zal dit ooit afspelen?). Er is zelfs Gorcumse wijn! Huh!? G

een wijngaard te bekennen hiero, maar weet de onwetende toerist veel. Er was geen gebakken Gorcumse lucht in blik, maar wel flesjes water: Gòrcums kraanw…ho! BRON water meneer Grünewald

!

Ineens zag ik ze blinken in de zon: de goudkleurige bussen met Gorcumse zoute bollen. Niet te vreten die dingen, maar het blikje met nostalgische letters heeft eeuwigheidswaarde. Als ik in mijn schouwburgtijd de artiesten dit blikje overhandigde, had ik er dan ook een kaartje bij: ‘bedankt voor de voorstelling en nu opzouten!’ Maar ja, de symboliek van dat souvenir valt lastig uit te leggen in Korea. Maar ineens was daar afgelopen week de redding! Neeltje Groot-Schamp bedacht het Gorcums dobbelen! Daar scoor je vrienden mee! Ook internationaal! Ik heb het beregezellige spel gespeeld.’

Simpele regels, maar het belangrijkste: je kunt tijdens het spelen Koreanen uitleg geven over ons stadje. Da’s goed voor de handelsbetrekkingen. Met vakanties stop ik speelkaarten in mijn bagage. Goed om internationale contacten op te leuken. Maar nu gaat voortaan dit dobbelspel mee. Is veel leuker. Hier kan onze handelsmissie mee aankomen. ‘Yes, this is a typical Gorcum invention of Neeltje. Let’s play’